De 13 ani, Ministerul Educației Naționale organizează competiția națională pentru obținerea certificatului „Școală Europeană”, competiție la care participă unitățile de învățământ preuniversitar care au derulat proiecte în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale, tineretului și sportului (Socrates 1997-2006, LifeLongLearning 2007-2013 și Erasmus+ 2014-2020).

Ediția din 2017 are o încărcătură simbolică aparte. Anul 2017 marchează împlinirea a 30 de ani de la lansarea programelor europene din domeniul educației și formării profesionale , 20 de ani de când unităţile de învățământ din România participă la aceste programe europene, 10 ani (1 ianuarie 2007) de când România a aderat la Uniunea Europeană și 60 de ani (25 martie 1957) de la semnarea Tratatului de la Roma prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC).

În acest context, Ministerul Educației Naționale lansează Apelul național pentru înscrierea unităților de învățământ preuniversitar la cea de a XI V-a ediție a competiţiei pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană”.

Competiția se bucură de recunoaștere din partea instituțiilor europene. Ediția din 2014 s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Parlamentului European, iar în 2016, în cadrul celei de-a VII-a ediții a Premiilor de Excelență IER pentru promovarea spiritului și valorilor europene, Institutul European din România a premiat Direcția Generală Învățământ Preuniversitar din cadrul Ministerului Educației Naționale, ca promotor și coordonator al acestei competiții și pe cele 7 unități de învățământ preuniversitar care au obținut în 2016, pentru a 5-a oară, certificatul „Școală Europeană”.

Școală Europeană 2017

Lansare „Scoala Europeana”_editia a XIV-a

 ATENȚIE:      Unitățile de învățământ care au dobandit certificatul de ,,Școală Europeană” în edițiile anterioare trebuie să știe că acest certificat este valabil timp de trei ani. După această perioadă, pentru a-și menține această titulatură, unitățile de învățământ iși vor depune candidatura conform apelului național.